Rec Banata
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Strana 1 od 2 1, 2  Sledei

Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Sre Maj 28, 2008 4:25 pm

Neformalni lider mađarskog Omladinskog pokreta 64 županije Laslo Torockai izjavio je da mu je u naredne dve godine zabranjen ulazak u Srbiju.

Torockai, koji je sa članovima mađarske grupe "Trešnja bez koštice" nameravao da održi koncert u Subotici u okviru izborne kampanje Građanskog saveza Mađara, prvo je vraćen sa ulaza u Srbiju, ali je iz drugog pokušaja prešao granicu i u Subotici učestvovao u tuči u kojoj je lakše povređen, javio je RTS.

U telefonskoj izjavi za agenciju Beta, Torockai je rekao da je u centru Subotice u noći između petka i subote pretučen zajedno sa još dvojicom prijatelja.

On je rekao da je prvo pokušao da uđe u Srbiju autobusom kojim su članovi grupe "Trešnja bez koštica" krenuli na ranije zakazani koncert u Subotici, ali da ih je policija sprečila da uđu u zemlju.

"Ja sam onda ušao s jednim prijateljem automobilom na jednom drugom graničnom prelazu i otišao na mesto gde je koncert trebalo da se održi. Već je ispred tog mesta bilo mnogo policije, i uniformisane i u civilu", rekao je Laslo Torockai.

On je rekao da je oko četiri sata ujutro, posle privatne žurke kojoj je prisustvovalo oko 150 mladih sa nekoliko prijatelja otišao u grad i da je napadnut kada je izlazio iz kioska brze grane "Green food" koji se nalazi u neposrednoj blizini policijske stanice i zatvora.

Torockai je rekao da ih je od mesta na kome se održavala žurka do grada pratio crni "golf 4", kao i da je "ubeđen da ih je pratila policija".

"To nije bila tuča, već klasično prebijanje. Iz crnog 'golfa 4' izašla su petorica mlađih muškaraca i tukli nas. Ja nisam ni želeo da uzvratim, upravo da mi zbog tuče ne bude izrečena zabrana ulaska u Srbiju. Dok je stigla policija napadači su pobegli, a hitna pomoć me je sprovela u subotičku bolnicu gde mi je ukazana pomoć", rekao je Torockai.

On je rekao da ga je policija odmah posle ukazane pomoći u bolnici sprovela na informativni razgovor i da mu je bilo nejasno zbog čega su njemu i dvojici njegovih prijatelja oduzeti pasoši.

"Bio sam ubeđen da su nas pozvali da nam uzmu izjave kao napadnutim osobama. Posle sam u policijskoj stanici video i momke koji su nas istukli, a jedan policajac koji nam se nije predstavio, nosio je kožnu jaknu rekao im je nešto i oni su otišli", kazao je Torockai.

On je rekao i da su ih posle saslušanja sproveli do granice, gde im je uručeno rešenje o zabrani ulaska u Srbiju do 9. maja 2010. godine.

Torockai je naglasio i da su mu u segedinskoj bolnici konstatovali potres mozga i nagnječenje rebara, kao i da mu je izbijen jedan zub.

U rešenju koje je skenirano i objavljeno na internet portalu kuruc.info, navodi se da je mera zabrane ulaska doneta zato što je torockai "učestvovao u narušavanju javnog reda i mira izazivanjem na tuču i tučom, između više lica u kojoj je neposredno i sam učestvovao" čime je prekršio odredbe Zakona o javnom redu i miru.

Torockai je rekao i da je ambasadi Srbije u Budimpešti uputio žalbu na rešenje subotičke policijske uprave, a da je zbog čitavog događaja uputio i pisma ministarstvima spoljnih poslova Srbije i Mađarske, zatim Generalnom konzulatu Republike Mađarske u Subotici, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i subotičkoj Policijskoj upravi.

Omladinski pokret 64 županije svojevremeno je MUP Srbije okarakterisao kao ekstremističku organizaciju, a sam naziv pokreta potiče od 64 županije koje su pripadale Mađarskoj u Austro Ugarskoj monarhiji. Samom Torockaiju i ranije je bio zabranjivan ulazak u Srbiju.


Poslednji izmenio webmaster dana Pon Feb 06, 2012 9:01 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster et Maj 29, 2008 12:05 pm

Omladinski pokret 64 županije i DZVM Pal Šandora zajedno na izborima u Bečeju

Novi Sad - Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Demokratskom zajednicom vojvođanskih Mađara Pal Šandora kontroverzni Omladinski pokret 64 županije prešao je u novu fazu svog političkog delovanja u Vojvodini. Ova organizacija odlučila je da podrži kandidaturu Pal Šandora za predsednika opštine Bečej na izborima zakazanim za 5. februar pošto je prethodni predsednik Đorđe Predin (PSS) smenjen sa funkcije.

Oko Pokreta 64 županije lomila su se koplja pre i na sednici pokrajinske skupštine sredinom decembra prošle godine. U zaključcima koje je Skupština APV usvojila zatraženo je od republičkih vlasti da zabrane delovanje Obraza, onemoguće delovanje Skinhedsa, organizacija Nacionalni stroj, Krv i čast kao i Rasonalista, ali i da "onemoguće one aktivnosti Pokreta 64 županije kojima se povređuje integritet Srbije i nacionalna osećanja građana". Ovaj pokret usvojio je koncept o "Severnovojvođanskoj multietničkoj regiji" , koji je vrlo sličan konceptu DZVM o mađarskoj teritorijalnoj autonomnoj regiji osam opština na severu Bačke i Banata. Pal Šandor ističe da je sporazumom predviđena saradnja u predizbornim aktivnostima u lokalu "u smislu raznošenja letaka, lepljenja plakata, kontrole biračkih mesta...".
Na pitanje da li saradnja sa OP 64 županije može negativno da utiče na njegov izborni rezultat, pošto je ta organizacija okarakterisana kao radikalna i nacionalistička, Pal Šandor kaže za Danas da neće. On dodaje da su pripadnici ovog pokreta imali vrlo prijateljski razgovor sa radikalima, čiji su poslanici u pokrajinskom parlamentu najviše insistirali na osudi te organizacije.
- Ja mislim da su se oni sada malo bolje upoznali i videli da tu nema ničega što bi bilo za osudu - kaže Pal Šandor.
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je, posle decembarske sednice skupštine APV, "da Vojvodina ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, kao i svoju policiju, odmah bi krenuli u obračun sa ekstremistima koji ugrožavaju evropsku budućnost Srbije". Govoreći o OP 64 županije, Kostreš je naglasio da bi on lično zabranio njegovo delovanje jer je reč o organizaciji koja se zalaže za reviziju Trijanonskog sporazuma i "Veliku Mađarsku".
U odbranu ove organizacije stala je DSVM Andraša Agoštona i DZVM Pala Šandora, a poslanik Agoštonove stranke Laslo Đula delio je u parlamentu letke sa sajtom "64 županije" i mapom Vojvodine na kojoj su izdvojene "sporne teritorije". Na poleđini je objavljeno pismo DSVM Jožefu Kasi u kojem optužuju DS da u Vojvodini vodi hajku na Mađare, i kritikuju SVM zbog saradnje sa demokratama.
Savez vojvođanskih Mađara blago se distancirao od aktivnosti OP 64 županije, iako zagovara vrlo sličan koncept teritorijalne autonomije vojvođanskih Mađara. Ostale stranke u Vojvodini, a naročito LSV i DS osudile su ove koncepte "getoizacije Mađara" i "omladince" karakterišu kao nacionalističku organizaciju koja ne nudi ništa dobro.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty velika madjarska

Poalji od webmaster et Maj 29, 2008 12:14 pm

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini 300px-14 pig
, Š.


Poslednji izmenio prase dana et Maj 29, 2008 2:30 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster et Maj 29, 2008 2:03 pm

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini 64_zup10
Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini 64_zup11Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini 64_zup12Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini 64_zup13
. ??? Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster et Maj 29, 2008 2:28 pm

NOVI SAD Koncert desničarske rok grupe "Magozott Cseresznye" (Trešnja bez koštice), koji je najavio Omladinski pokret 64 županije za 9. maj u Subotici, kad na snazi bude tzv. predizborno ćutanje, kako bi se "mađarska braća" u Srbiji malo razdrmala pred izbore, uzburkala je strasti i u Mađarskoj koaliciji (MK), koju čine SVM, DSVM i DZVM, ali i u Građanskom savezu Mađara (GSM), koji 11. maja samostalno izlazi na izbore. Obe strane se na izborima bore za glasove vojvođanskih Mađara i sumnjiče rivale da organizacijom koncerta žele da upute krajnje neprimerenu političku poruku biračima u vreme izborne tišine, kako bi srozali ugled političkog protivnika. Razvila se prava teorija zavere oko toga ko bi mogao biti pravi organizator koncerta, protiv koga se odmah izjasnio gradonačelnik Subotice Geza Kučera.

Jedan od članova Mađarske koalicije, primera radi, u svojoj pretpostavci je otišao tako daleko da je čak rekao kako je moguće da iza svega stoji Jožef Kasa, koji je "ljubomoran zbog toga što Ištvan Pastor ima tako veliki uspeh u kampanji", pa ima dobre izglede da postane gradonačelnik Subotice. Drugi, opet, smatraju da dolazak desničarske rok grupe s obeležjima "neonacizma", koju prate skinhedi iz Mađarske, u Subotici deluje kao provokacija i samo gura vodu na vodenicu Srpske radikalne stranke, s kojom inače u Subotici Mađarska koalicija, navodno, više koketira nego s Demokratskom strankom (DS). Po teoriji našeg sagovornika, koji je želeo da ostane anoniman, Pastor je sam izjavio da bi Mađarska koalicija sarađivala i sa samim "đavolom" samo da dobije izbore u Subotici.

Radikali su u Subotici daleko manja opasnost za Mađarsku koaliciju od DS-a, koji u slučaju loše kampanje i te kako može preuzeti vlast od SVM-a u Subotici, a to SVM nikako ne bi želeo. Tako pravi organizator koncerta, praktično, može biti bilo ko tvrdi naš izvor.

Međutim, od mađarskih političara niko nije želeo javno da komentariše koga smatra pravim organizatorom rok koncerta. Ipak, svi su jedinstveni u stavu da nije ni mesto ni vreme da se koncert održi i da žele da se bave samo kampanjom.

Mađarska koalicija smatra nesrećnom odluku da se organizuje koncert. I ne želi time da se bavi. Međutim, s obzirom na to da se koncert organizuje u vreme izborne tišine, a navodni organizator je već dao izjavu u vezi s izbornom kampanjom i naveo koga će podržati na izborima, najavljena manifestacija će imati političku konotaciju rekao je juče za naš list visoki funkcioner SVM-a Laslo Varga. S druge strane, lider GSM-a Laslo Rac Sabo, koga Omladinski pokret 64 županije podržava na izborima, ponovio nam je da ne treba da se održi rok koncert u Subotici, jer to nikome ne odgovara.

Iako me pokret podržava, nemam nikakve veze s organizovanjem koncerta niti želim da bilo kome uputim poruku. Naprotiv, smatram da koncert ne treba održati, jer će to mnogi protumačiti kao provokaciju, pogotovo zbog organizovanog dolazaka mladih iz Mađarske, ali i zbog toga što je Mađarska nedavno priznala Kosovo, a nije trebalo to da uradi rekao je Laslo Rac Sabo.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster et Maj 29, 2008 2:33 pm

NOVI SAD Omladinski pokret 64 županije ponovo pokušava da se uključi u izbornu kampanju u Srbiji. Ovaj pokret je juče najavio da će na izborima 11. maja podržati lidera Građanskog saveza Mađara (GSM) Lasla Raca Saboa, a da će pre toga razdrmati Vojvodinu koncertom desničarske rok grupe u Subotici. Na sajtu Omladinskog pokreta 64 županije objavljena je informacija da će budimpeštanski bend "Magozott Cseresznye" (Trešnja bez koštice) 9. maja u Subotici održati koncert, na koji je pozvana i omladina iz Mađarske, kako bi pred izbore "dali malo snage mađarskoj braći" iz Srbije.

Predsednik opštine Subotica Geza Kučera, povodom najavljenog koncerta desničarske rok grupe iz susedne države, juče je izjavio za GL da nema saznanja da bi koncert trebalo da se održi uoči izbora u Subotici. On se istovremeno i usprotivio takvoj nameri.

Zbog izbora se protivim da se koncert održi i verujte da ću takav zahtev odbiti u slučaju da stigne do mene. Nama su najvažniji izbori, a ne da se bavimo nekakvim koncertima i provokacijama! rekao je on.

Kučera je pre šest meseci takođe bio protiv toga da "Magozott Cseresznye" i još dve rok grupe održe koncert u Subotici, jer se radi o desničarskim rok grupama koje u velikom broju prate skinhedi. S druge strane, tada su se i građani Subotice protivili tome da pomenuti budimpeštanski sastavi gostuju u njihovom gradu, uz navode da sajtovi tih grupa svedoče o tome da se radi o "neonacističkim sastavima", pa je koncert otkazan.

Lider GSM-a Laslo Rac Sabo, koga će pokret 64 županije podržati na izborima jer je reč o, kako je navedeno u njihovom saopštenju u jučerašnjem "Mađar sou", autentičnom političaru i "trnu u očima salonske politike", kaže za naš list da bi se koncert jedino mogao održati u nekoj zatvorenoj prostoriji uz policijsko obezbeđenje, kako mladi različitih nacionalnosti ne bi došli u međusobni kontakt.

Nije problem da se održi koncert, naravno, ako se za to dobije dozvola od policije, nego je problem to što bi s rok grupom došli i mladi iz Mađarske, a to bi se moglo protumačiti kao provokacija. Smatram da nakon što je Mađarska uprkos protivljenju GSM-a priznala nezavisnost Kosova i tako, u stvari, vodila lošu politiku prema Srbiji, niko ne treba organizovano iz Mađarske dolaziti ovamo i provocirati kategoričan je Laslo Rac Sabo. On još kaže da, mada Omladinski pokret 64 županije u Srbiji nije registrovan, nema ništa protiv da mu pokret da podršku na izborima. Laslo Rac Sabo smatra da momci iz pokreta nisu "fašistoidni", kako ih satanizuje srpska štampa.

Jeste da je u glavama tih mladića velika Mađarska, ali momci nisu za prekrajanje granica, samo im je nacionalna svest izraženija nego kod drugih. A protiv jače izražene nacionalne svesti čak ni Srpska radikalna stranka nema ništa protiv ocenjuje Laslo Rac Sabo.

Omladinski pokret 64 županije, osim političke stranke Lasla Raca Saboa, koja inače samostalno izlazi na izbore, u Bečeju će podržati i DZVM Šandora Pala. U saopštenju pokreta navodi se da će DZVM jedino podržati u Bečeju, zbog toga što je Pal 19. januara 2006. godine u pisanoj formi podržao koncepciju Omladinskog pokreta 64 županije na osnovu koje je na Gradskoj kući u Bečeju istaknuta mađarska zastava.Severna multietnička regija

Omladinski pokret 64 županije zalaže se za ujedinjenje svih Mađara koji žive van teritorije Mađarske, kao i za revizuju Trijanonskog sporazuma, kojim je Mađarska 1920. godine izgubila dve trećine svoje teritorije. Pokret na svojim manifestacijama nosi zastavu mađarske dinastije Arpad. Zastavu su u Drugom svetskom ratu svojatali ozloglašeni Salašijevi "njilaši" (streličari), koji su, kako smatraju istoričari, bili mađarske kopije nacizma. Omladinski pokret 64 županije na svojim manifestacijama deli mapu istorijske Mađarske, ali i mapu severne multietničke regije koja predstavlja Vojvodinu s linijama razgraničenja. Sedište multietničke regije bilo bi u Subotici, a južna granica kod Bečeja.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster et Maj 29, 2008 2:46 pm

Pal Šandor je potpisao sporazum sa 64 županije

Centarslobodne teritorije?

Nedavno je objavljena informacija da ultranacionalistička organizacija iz Mađarske Omladinski pokret 64 županije (Mađarska je pre Trianona imala 64 županije) podržava kandidaturu dr Pal Šandora za predsednika opštine Bečej.

U nastojanju da proveri ovu vest, novinar Bečejskog mozaika je telefonom pozvao vršioca dužnosti predsednika opštine Bečej Pala Šandora koji mu nije izašao u susret uz obrazloženje da ne daje nikakve izjave za Bečejski mozaik.

Rokuš Laslo, predstavnik bečejske organizacije 64 županije je potvrdio informaciju o tome da podržavaju kandidaturu Pala Šandora za predsednika opštine Bečej. On je informisao javnost i o tome da je 13. januara u Skupštini opštine Bečej potpisan sporazum između Omladinskog pokreta 64 županije i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM). Sporazum su potpisali Pal Šandor, predsednik DZVM i v.d. predsednik opštine Bečej, Tari Ištvan, potpredsednik DZVM, Laslo Torockai, predsednik Omladinskog pokreta 64 županije i Kišpalko Silvester, predsednik vojvođanskog ogranka Omladinskog pokreta 64 županije.

U saopštenju koja se nalazi na internet stranici 64 županije i koju je potpisao Laslo Torockai, se navodi da je u zgradi Skupštine opštine Bečej svečano potpisan istorijski sporazum između Omladinskog pokreta 64 županije i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM). Sporazum će omogućiti da se ostvari ideja 64 županije o formiranju Severne multietničke regije, što će vojvođanskim Mađarima omogućiti samoopredeljenje.

U saopštenju piše da je Pal Šandor, kao gradonačelnik opštine Bečej i predsednik DZVM-a prvi od onih koji se nalaze na vlasti, a koji se opredelio za to da podrži stvaranje Severne multietničke regije, a sa tim je koncepcija 64 županije ušla u fazu ostvarenja.

Sporazum između DZVM-a i 64 županije predviđa da će čelnici 64 županije 1. februara 2006. godine svečano istaći mađarsku nacionalnu zastavu sa Svetom krunom na zgradu Skupštine opštine Bečej, koja slovi za centar prve slobodne teritorije (???). Mađarska nacionalna zastava, koja je osveštena u rimokatoličkoj crkvi Uznesenje Marijino koja se nalazi u centru Bečeja, će biti prva zastava na zgradi jedne lokalne samouprave koja se nalazi na odcepljenim teritorijama (odcepljenim od Mađarske), koja će objaviti da ni oni Mađari koji više ne žive u Mađarskoj ne mogu da budu u drugorazrednoj poziciji i da ne mogu biti drugorazredni građani u sopstvenoj domovini.
Čelnici 64 županije se nadaju, navodi se u saopštenju, da je ovaj sporazum samo prvi korak ka formiranju Severne multietničke regije.

Ovako glasi saopštenje 64 županije o potpisanom sporazumu, međutim tekst sporazuma je malo mekši, jer se ne pominje da je opština Bečej centar prve slobodne teritorije, već samo toliko da je Bečej centar prvog okruga Severne multietničke regije, što će biti ozvaničeno isticanjem mađarske nacionalne zastave na zgradu Skupštine opštine Bečej i to bez odlaganja (ne pominje se 1. februar).

Šta je Severna multietnička regija
U konceptu Severne multietničke regije 64 županije piše da pored autonomije AP Vojvodine i personalne autonomije Mađara koji žive na ovoj teritoriji smatramo potrebnim da severni deo Vojvodine, na kome 70 posto stanovništva čine manjine, postane regija. Ova teritorija za nas predstavlja Južnu oblast (Multietničku regiju Južne oblasti), a za srpstvo bi ovo bila Severna multietnička regija. Bilo kako bilo, naš zajednički interes je da naša rodna gruda procveta, odnosno ekonomski ojača.
Dalje se kaže da bi Severna multietnička regija bila pravno uređena kao federacija, i to u skladu sa etničkom proporcionalnošću, a sastojala bi se od javnih uprava (opština) koje bi bile usaglašene prema Sporazumu iz Kopenhagena. Sedište Severne multietničke regije bilo bi u Subotici, gde bi zasedalo autonomno zakonodavstvo regije.

Jačanje nacionalizma
Skupština Vojvodine je, nakon nedavnog delanja neonacističke organizacije Nacionalni stroj, uputila zahtev Skupštini Republike Srbije da se donese odluka o zabrani onih organizacija koje šire rasnu, nacionalnu i versku mržnju, kao što su Nacionalni stroj, Krv i čast, Obraz, itd. Pojedini političari i sociolozi su tada upozoravali javnost da bi trebalo zahtevati i zabranu delovanja drugih sličnih organizacija kao što su organizacija Honveda i Omladinskog pokreta 64 županije, jer se ne razlikuju od Nacionalnog stroja i ostalih. Jedina razlika jeste da jedni šire mržnju na srpskom, a drugi na mađarskom jeziku, objašnjavaju stručnjaci.

Sa političkog stanovišta smatra se rizičnim delovanjem da političke stranke uđu u bilo kakav dil sa organizacijama koja slove za raspirače mržnje. Još je neodgovornije kada to čini politička stranka sa pozicije vlasti, kao što je to slučaj u Bečeju. Naime, odluka predsednika DZVM i privremenog gradonačelnika Bečeja, Pala Šandora da potpiše sporazum o stvaranju Severne multietničke regije sa 64 županije i to u zgradi opštine Bečej je u najmanju ruku nedopustiva. Postavlja se još jedno pitanje od izuzetnog značaja: da li Pal ima pravo da, ne pitajući građane opštine Bečej, podrži stvaranje bilo kakve regije i da dopusti da opština Bečej bude proglašena za slobodnu teritoriju?

Postoji još jedno, manje važno političko pitanje: kako će na sporazum između Pala i 64 županije reagovati koalicioni partner njegove Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Srpska Radikalna stranka.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster et Maj 29, 2008 2:52 pm

webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster et Maj 29, 2008 3:02 pm

Vojvodina kao federacija

Omladinski pokret 64 županije se u Srbiji zalaže za stvaranje tzv. Severne multietničke regije (na mađarskom jeziku je to formulisano kao Južna oblast, naime to je izraz za Vojvodinu koji se koristi u Mađarskoj).
U manifestu o stvaranju Severne multietničke regije Omladinski pokret 64 županije navodi: Pored autonomije Pokrajine Vojvodine i personalne autonomije Mađara koji žive na ovoj teritoriji, smatramo potrebnim da severni deo Vojvodine, na kome 70 posto stanovništva čine manjine, postane regija. Ova teritorija za nas predstavlja Južnu oblast (Multietničku regiju Južne oblasti), a za srpstvo bi ovo bila Severna multietnička regija. Bilo kako bilo, naš interes je da naša rodna gruda procveta, odnosno ekonomski ojača.
U cilju procvata županijci predlažu (model im je autonomija Južnog Tirola) da se formira Severna multietnička regija koja bi bila pravno uređena kao federacija, i to u skladu sa etničkom proporcionalnošću, a sastojala bi se od javnih uprava (opština) koje bi bile usaglašene prema Sporazumu iz Kopenhagena. Sedište Severne multietničke regije bilo bi u Subotici, gde bi dakle zasedao autonomno zakonodavstvo regije. Karakteristike regije bi bile: 90 posto ubranih poreza bi ostalo u regiji, carinski sporazum sa Mađarskom, besplatna viza za Mađarsku, izdavanje dozvole za useljenje na teritoriji Severne multietničke regije spadalo bi u delokrug ove regije, službeni jezici bi bili mađarski i srpski, princip etničke proporcionalnosti bio bi na snazi u državnim organima, itd.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Ned Jun 08, 2008 4:54 pm

Danas miting ekstremista u Budimpešti
Pretnje agresivnih čuvara Mađarske
Autor: R. Radovanović | 08.06.2008 - 06:34

Uprkos tekućem sudskom postupku za zabranu Mađarske garde zbog raspirivanja rasne i nacionalne mržnje, ova paramilitarna organizacija danas u Budimpešti na mitingu organizuje raspravu o neodrživosti Ugovora iz Trijanona, po kojem je 1920. godine Kraljevina Ugarska smanjena za dve trećine dobivši sada važeće granice.

Ekstremistički zahtevi za reviziju Trijanona i obnavljanje Velike Mađarske koja bi obuhvatala Vojvodinu, Slavoniju i Baranju, celu Slovačku, rumunsku Transilvaniju i delove Ukrajine, nisu retki među nacionalistima. Hungarističke ideje zastupa i Omladinski pokret 64 županije (koliko je Mađarska imala pre Prvog svetskog rata), a tokom nedavne smotre Mađarske garde na Trgu heroja gde se nalazi ambasada Srbije, velikim crvenim slovima je ispisano - Szabadsag Vajdasagnak (Sloboda Vojvodini).
Nastavak teksta ▼

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Madjar10
Gardu je prošlog leta formirala ultrakonzervativna stranka Jobik, kao udruženje za negovanje i zaštitu kulture i tradicije, ali, kako je saopšteno, s ciljem da se promeni vlast, prvenstveno zbog pomanjkanja fizičke, mentalne i duhovne samoodbrane od Jevreja, Roma, stranaca, homoseksualaca, bankarskih zelenaša i globalista.
Na teatralnom osnivačkom skupu na budimskoj tvrđavi, prvi članovi su se domovini zakleli da će je popraviti, a narodu da će ga čuvati, ali su u crnim uniformama i sa crveno-belim zastavama srednjovekovnog kneza Arpada bili veoma nalik na nacističke njilaše iz 1941. godine. Gardiste su blagoslovili po jedan katolički, evangelistički i protestantski pop, čestitao im je bivši ministar odbrane Lajoš Fir, a pozdravila ih je i Marija Vitner, poslanica Saveza demokra- tske omladine (Fides), najveće opozicione stranke.
Ceremonija je odmah, pored kritika u zemlji, izazvala i uznemirenje u susednim zemljama gde živi mađarska manjina. Premijera Ferenca Đurćanja više je uznemirila njihova podrška Fidesu, a ubrzo u oktobru i krvavo nasilje tokom antivladinih demonstracija u Budimpešti, na dan nacionalnog praznika posvećenog antikomunističkom ustanku 1956. godine. To je i bio razlog da se pokrene postupak zabrane Garde, dok su prethodne, pa i kasnije preteće rasističke izjave predstavljale samo dodatak.
Đurćanj je, doduše, uporedio gardiste sa Hitlerovim smeđim košuljama, ali su se čule i ocene da manjinska vlada planski toleriše militantnu desnicu kako bi izazvala zebnju u javnosti i skrenula pažnju sa brojnih ekonomskih problema.
Konzervativni mediji nazivaju gardiste mladim spasiocima nacije, ali većina novina osuđuje zločinačke korene neofašističke horde i grupu antisemita koji izazivaju zgražavanje normalnog sveta ili, u najboljem slučaju, govori o mladićima uplašenim od otvorenosti Evrope, pa zato rešenim da beže u šovinizam i istoriju.
Gabor Vona, predsednik Jobika, ocenio je da Garda već štiti interese nacije u kulturnom i privrednom životu, a da će dugoročno omogućiti istinske promene društvenog uređenja. Planirano je, kako je nedavno rekao, da se uskoro primaju i dečaci od 12 godina. Jobik nije u parlamentu, ali učestvuje u lokalnoj vlasti kao koalicioni partner Fidesa, bivšeg premijera Viktora Orbana, koji Gardu dosad nije jasno kritikovao.

Tranziciono razočaranje
Sudeći po ekonomskim pokazateljima, Mađarska postaje veliko tranzicijsko razočaranje iako je već četiri godine punopravna članica EU. Ranije šampion u privatizaciji, privlačenju stranog kapitala od čak 60 milijardi dolara i u brzom privrednom rastu, postala je talac ličnog dvoboja sadašnjeg predsednika levičarske vlade Ferenca Đurćanja i vođe desničarske opozicije Viktora Orbana.

Stanovnika: 10,000.000
Budžetski deficit: 5,5 % GNT
Inflacija: 6,6 %, Vladin plan 3,2
Prosečna plata: 550 evra
Stopa privrednog rasta: 1,3%
Stopa nezaposlenosti: 7%
GDP (2007): 125 milijardi evra
GDP po stanovniku: 12.600 evra
Devizne rezerve: 16 milijardi evra
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Pon Jun 09, 2008 3:08 pm

Mađari - taoci srpskog naroda
Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandor Pal ocenio je na sinoć održanom završnom predizbornom skupu Mađarske koalicije u Subotici da su vojvođanski Mađari i nadalje taoci srpskog naroda, navodeći da Srbi već 20 godina ne mogu da odluče da li hoće da pripadaju Evropi. Prema njegovim rečima, bezmalo sto hiljada glasova datih Mađarskoj koaliciji bilo je u januaru potrebno da bi Srbi videli kojim putem mogu da idu.
Predsednik DZVM rekao je da Srbija podseća na voz, u kojem Mađari kao štreberi sede napred, a Srbi pozadi, odakle pokušavaju da ih pivskim flašama gađaju u glavu. Pal je, takođe, govorio i o onim Mađarima koji glasaju za srpske stranke, ocenjujući da to čine isključivo iz sebičnih interesa, jer iza njihovog postupka, kako je rekao, nema nikakve ideologije, odnosno, da podržavaju snage koje ne služe mađarskim interesima.
Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton podvukao je da Mađarska koalicija nije bilo kakva koalicija, budući da raspolaže snažnim i ostvarljivim programom koji dotiče najvažnija pitanja ovdašnjih Mađara.
Skupu se obratio i predsednik Demokratske zajednice Hrvata Đorđe Čović koji je istakao da se samo zajedništvom može doći do sigurnije budućnosti i dodao da Mađarska koalicija sa novim partnerom DZH može biti samo jača i stabilnija.
Obraćajući se okupljenima u završnici skupa, nosilac liste Mađarske koalicije Ištvan Pastor preneo je da je u proteklih mesec i po dana ova koalicija održala ukupno 361 predizborni skup, odnosno da je diktirala dosad neviđeni tempo u mađarskom političkom životu. Ova koalicija je verodostojna mađarska politička snaga, o čemu svedoči činjenica da je u proteklih godinu dana bez ostatka ostvarila sve ciljeve i obećanja i da je ostvarila 250 programa naveo je Pastor. Prema njegovim rečima, mnogi zbog njenog nacionalnog karaktera pokušavaju da je porede sa srpskim nacionalnim strankama, ali se to, kako je kazao, lako može opovrgnuti, budući da evropska orijentacija i napredne ideje zaista služe interesima Mađara, pri čemu nikome ne nanose štetu, štaviše, u mnogim slučajevima korist Mađara istovremeno znači i korist za ovdašnje Srbe, Hrvate i druge nacije.
Nosilac liste Mađarske koalicije izneo je optimistična očekivanja, u skladu sa kojima računa da će republička skupština od ponedeljka imati 5-7 mađarskih poslanika, koji će čineći posebnu poslaničku grupu moći da iskažu još snažniji pritisak u interesu ostvarivanja mađarskih ciljeva, kao i da će Mađarska koalicija u pokrajinskom parlamentu sa 15-18 poslanika biti druga po snazi proevropska snaga što će joj doneti ili mesto predsednika skupštine, ili izvršnog veća, što dosad nikad nije bio slučaj.

tagovi: Đorđe Čović (1) DZH (10) Ištvan Pastor (2Cool Mađarska koalicija (46)
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Uto Jul 15, 2008 11:04 pm

NOVI SAD Omladinski pokret 64 županije juče posle podne izdao je saopštenje u kojem navodi da je otkazao najavljeni koncert triju mađarskih rok grupa "Mobi Dik" ("Moby Dick"), "Trešnje bez koštica" ("Magozott cseresznye") i "Tajni otpor" ("Titkolt ellenallas"). Koncert je trebalo da bude održan u sali Zanatske komore u subotu, 17. novembra, povodom godišnjice revolucije u Mađarskoj 1956. godine. Međutim, kako se navodi u saopštenju, koncerta neće biti jer je rukovodstvo Zanatske komore otkazalo salu za održavanje svirke.

Otkazivanjem koncerta barem ćemo poštediti publiku od nepotrebne policijske sile navodi se u saopštenju Omladinskog pokreta 64 županije. Internet sajtovi "Tajni otpor" i "Trešnje bez koštica" sadrže tekstove i simbole koji propagiraju nacionalističke, neonacističke i desničarske ideje. Na sajtovima ovih grupa uočljive su informacije koje ističu da Mađari "više ne mogu izaći na ulice od Roma i Jevreja" i druge neprimerene poruke u vezi s Jevrejima. Grupi "Trešnje bez koštica" u Budimpešti 2001. godine uoči katoličkog Božića zabranjen je nastup zbog zabrinutosti glavnog gradonačelnika Budimpešte da bi moglo biti demonstracije neonacističkih ideja i snaga. Ta grupa je, inače, poznata po tome što je povodom pedesete godišnjice Hortijeve smrti izdala CD s vojničkim pesmama iz doba Hortijevog režima.

Grupe jače obojene nacionalizmom

Kordinator Omladinskog pokreta Laslo Rokuš juče je rekao za GL da je tačno da su "Tajni otpor" i "Trešnje bez koštice" jače obojeni nacionalizmom, ali tvrdi da "to nema veze s neonacizmom i fašizmom, kako se to sad želi prikazati". Rokuš navodi da je grupa "Trešnje bez koštice" nastupila i u Bečeju i nije bilo nikakvih problema. "Ove grupe imaju i neke diskutabilne simbole na svojim internet sajtovima, ali za to ne snosi odgovronost Omladinski pokret 64 županije", kaže on.

Na najavljeni koncert mađarskih grupa juče je reagovao predsednik opštine Subotica Geza Kučera. On je novinarima rekao kako se s načelnikom SUP-a složio da bi trebalo razmotriti da li takav skup treba da dobije dozvolu za održavanje. On je dodao da još čeka procenu policije o spornom događaju i da osuđuje svaku najavu mogućeg nasilja, ocenivši da je Subotica poznata kao grad tolerancije i suživota. Saopštenjem za javnost oglasila se i NVO Građanska Vojvodina sa svojih sedam udruženja, organizacija, fondova i akcija iz Novog Sada, Sombora, Pančeva, Zrenjanina, kao i Helsinški odbor za ljudska prava i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Zatraženo je da se spreče nacistički i ekstremistički nastupi u Subotici, jer je MUP još novembra 2005. godine u informaciji Skupštini Vojvodine naveo da je Omladinski pokret 64 županije ekstremistička organizacija koja se zalaže za obnovu "velike Mađarske". Tada je zatraženo da se onemoguće aktivnosti 64 županije kojima se povređuje integritet Srbije i nacionalna osećanja građana. S druge strane, Omladinski pokret 64 županije odbacuje te optužbe.

Najodlučnije odbacujemo optužbe srpskih medija i subotičkog gradonačelnika Geze Kučere, koje su ovih dana uputili na račun Omladinskog pokreta 64 županije zbog koncerta koji je trebalo da bude organizovan 17. novembra u čast godišnjice revolucije u Mađarskoj 1956. godine navodi u sapoštenju Omladinski pokret 64 županije. U saopštenju se dodaje da Omladinski pokret 64 županije savršeno razume namere srpskih medija, koji nakon incidenta u Novom Sadu grčevito žele dokazati da u Vojvodini ne postoje samo srpski već i mađarski nacisti.

Petakov: Isti aršin za sve fašiste

Zoran Petakov iz Antifašističke akcije Novog Sada (AFANS) rekao je za GL da će, ukoliko Pokret 64 županije ipak održi svoju manifestaciju, u Subotici biti organizovan protestni skup, te da će AFANS uvek biti tamo gde bude i najmanjeg znaka fašizma. "64 županije jesu mađarska fašistička stranka i, kao što smo se okupili u Novom Sadu, tako ćemo se okupti i u Subotici. Fašizam u Srbiji ne može proći, pa bio on srpski ili mađarski ili bilo čiji drugi", rekao je Petakov.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Uto Jul 15, 2008 11:07 pm

NOVI SAD Omladinski pokret 64 županije ponovo pokušava da se uključi u izbornu kampanju u Srbiji. Ovaj pokret je juče najavio da će na izborima 11. maja podržati lidera Građanskog saveza Mađara (GSM) Lasla Raca Saboa, a da će pre toga razdrmati Vojvodinu koncertom desničarske rok grupe u Subotici. Na sajtu Omladinskog pokreta 64 županije objavljena je informacija da će budimpeštanski bend "Magozott Cseresznye" (Trešnja bez koštice) 9. maja u Subotici održati koncert, na koji je pozvana i omladina iz Mađarske, kako bi pred izbore "dali malo snage mađarskoj braći" iz Srbije.

Predsednik opštine Subotica Geza Kučera, povodom najavljenog koncerta desničarske rok grupe iz susedne države, juče je izjavio za GL da nema saznanja da bi koncert trebalo da se održi uoči izbora u Subotici. On se istovremeno i usprotivio takvoj nameri.

Zbog izbora se protivim da se koncert održi i verujte da ću takav zahtev odbiti u slučaju da stigne do mene. Nama su najvažniji izbori, a ne da se bavimo nekakvim koncertima i provokacijama! rekao je on.

Kučera je pre šest meseci takođe bio protiv toga da "Magozott Cseresznye" i još dve rok grupe održe koncert u Subotici, jer se radi o desničarskim rok grupama koje u velikom broju prate skinhedi. S druge strane, tada su se i građani Subotice protivili tome da pomenuti budimpeštanski sastavi gostuju u njihovom gradu, uz navode da sajtovi tih grupa svedoče o tome da se radi o "neonacističkim sastavima", pa je koncert otkazan.

Lider GSM-a Laslo Rac Sabo, koga će pokret 64 županije podržati na izborima jer je reč o, kako je navedeno u njihovom saopštenju u jučerašnjem "Mađar sou", autentičnom političaru i "trnu u očima salonske politike", kaže za naš list da bi se koncert jedino mogao održati u nekoj zatvorenoj prostoriji uz policijsko obezbeđenje, kako mladi različitih nacionalnosti ne bi došli u međusobni kontakt.

Nije problem da se održi koncert, naravno, ako se za to dobije dozvola od policije, nego je problem to što bi s rok grupom došli i mladi iz Mađarske, a to bi se moglo protumačiti kao provokacija. Smatram da nakon što je Mađarska uprkos protivljenju GSM-a priznala nezavisnost Kosova i tako, u stvari, vodila lošu politiku prema Srbiji, niko ne treba organizovano iz Mađarske dolaziti ovamo i provocirati kategoričan je Laslo Rac Sabo. On još kaže da, mada Omladinski pokret 64 županije u Srbiji nije registrovan, nema ništa protiv da mu pokret da podršku na izborima. Laslo Rac Sabo smatra da momci iz pokreta nisu "fašistoidni", kako ih satanizuje srpska štampa.

Jeste da je u glavama tih mladića velika Mađarska, ali momci nisu za prekrajanje granica, samo im je nacionalna svest izraženija nego kod drugih. A protiv jače izražene nacionalne svesti čak ni Srpska radikalna stranka nema ništa protiv ocenjuje Laslo Rac Sabo.

Omladinski pokret 64 županije, osim političke stranke Lasla Raca Saboa, koja inače samostalno izlazi na izbore, u Bečeju će podržati i DZVM Šandora Pala. U saopštenju pokreta navodi se da će DZVM jedino podržati u Bečeju, zbog toga što je Pal 19. januara 2006. godine u pisanoj formi podržao koncepciju Omladinskog pokreta 64 županije na osnovu koje je na Gradskoj kući u Bečeju istaknuta mađarska zastava.Severna multietnička regija

Omladinski pokret 64 županije zalaže se za ujedinjenje svih Mađara koji žive van teritorije Mađarske, kao i za revizuju Trijanonskog sporazuma, kojim je Mađarska 1920. godine izgubila dve trećine svoje teritorije. Pokret na svojim manifestacijama nosi zastavu mađarske dinastije Arpad. Zastavu su u Drugom svetskom ratu svojatali ozloglašeni Salašijevi "njilaši" (streličari), koji su, kako smatraju istoričari, bili mađarske kopije nacizma. Omladinski pokret 64 županije na svojim manifestacijama deli mapu istorijske Mađarske, ali i mapu severne multietničke regije koja predstavlja Vojvodinu s linijama razgraničenja. Sedište multietničke regije bilo bi u Subotici, a južna granica kod Bečeja.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Uto Jul 15, 2008 11:10 pm

NOVI SAD Neformalni lider Omladinskog pokreta 64 županije Laslo Torockai dobio je batine u Subotici u nedelju u ranim jutarnjim satima, a nakon incidenta zabranjen mu je ulazak u Srbiju na dve godine, preneli su informativni sajt Vajdašag ma (Vojvodina danas) i dnevnik Mađar so. Tu informaciju nije potvrdila subotička policija ni Generalni konzulat Republike Mađarske u Subotici, ali smo potvrdu vesti o incidentu dobili u subotičkoj bolnici, s tim što se lekarski opis povreda znatno razlikuje od onog koji prenose glasila na mađarskom jeziku. Generalni konzul Mađarske u Subotici Ferenc Nađ samo nam je rekao kako nema zvaničnu informaciju o nedeljnom incidentu i kako je vest i sam pročitao na sajtu Vajdašag ma.

Prema navodima sa sajta, Torockai je u nedelju ujutro bio u Subotici, gde je održao govor sledbenicima. Nakon što je seo u automobil, kako bi krenuo put Mađarske, izvukla su ga petorica mladića koji su govorili srpski i počela da ga udaraju. Vajdašag ma navodi, pozivajući se na informacije iz mađarskih elektronskih medija, da su nepoznati napadači srušili Torockaija, a zatim ga išutirali. Na sajtu još piše da je Torockai imao teške telesne povrede "izbijen mu je zub, napukala su mu rebra i zadobio je potres mozga".

Kako se navodi, Torockai je nakon incidenta saslušan u policijskoj stanici, a zatim ga je policija privela do državne granice i bez obrazloženje mu na dve godine zabranila ulazak u Srbiju.

U subotičkom Zdravstvenom centru juče je za GL potvrđeno da je na prijemnom odeljenju u nedelju, oko 5.10 sati, ukazana pomoć L. T. i V. L iz Mađarske, kao i Subotičaninu K. R., koji su pretrpeli lakše telesne povrede. Nadležni u bolnici pri tom nisu precizirali na koji su način mladići povređeni, već su napomenuli da se za ostale informacije obratimo policiji.

L. T. nije izbijen zub niti ima kontuziju rebra. On je pretrpeo lakše povrede mekog tkiva glave, to jest imao je razderotinu i nagnječenje na tom delu tela. Drugi mađarski državljanin V. L. takođe je primljen s površinskom razderotinom s desne strane glave i povredom jagodične kosti, dok je Subotičanin K. R. povređen u desnu stranu glave. Nakon što im je ukazana lekarska pomoć, privela ih je policija rekla nam je Dragana Penčić, PR bolnice.

Neformalni lider Omladinskog pokreta 64 županije navodno je došao u Suboticu jer je tamo trebalo da se održi koncert ekstremne desničarske rok grupe iz Budimpešte "Magozott cseresznye" (Trešnja bez koštice), ali koncerta nije bilo budući da srpske vlasti nisu dozvolile ulazak benda u našu zemlju.Nepoželjan i u Slovačkoj

Laslo Torockai je dobro poznat ovdašnjoj javnosti. Njemu je krajem 2004. godine, zbog tuče na Paliću, takođe zabranjen ulazak u SCG na godinu dana. Samo dve godine kasnije, Torockaiju su i slovačke vlasti zabranile ulazak u tu državu, i to na pet godina, zbog demontracije ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke. Torockai je osnovao Omladinski pokret 64 županije u aprilu 2001. godine u Segedinu. Taj pokret, osim u Mađarskoj, deluje u Rumuniji i Slovačkoj, a od 2002. godine i u Vojvodini, pre svega, u Subotici, Bečeju, Srbobranu i Malom Iđošu, mada pokret u Srbiji nikad nije registrovan. Pokret Lasla Torockaija zalaže se za ujedinjenje svih vangraničnih Mađara, kao i za revizuju Trijanonskog sporazuma, po kojem je Mađarska 1920. godine izgubila dve trećine teritorije. Pokret 64 županije na manifestacijama nosi zastavu mađarske dinastije Arpad. Zastavu su za vreme Drugog svetskog rata svojatali ozloglašeni "njilaši" (streličari) Ferenca Salašija, koji su, prema istoričarima, bili mađarske kopije nacizma.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Uto Jul 15, 2008 11:14 pm

Šandor Pal: Koncept 64 Županije se podudara sa konceptom stranke DZVM
Teritorijalna autonomija na etničkom principu

K.D.F., Bečejski mozaik (3. Januar 2007.)

Pre nekoliko nedelja Šandor Pal, predsednik DZVM-a je pompezno najavio učešće članova ultranacionalističkog i u Srbiji neregistrovanog Omladinskog pokreta 64 županije (sedište organizacije je u Segedinu) na parlamentarnim izborima u Srbiji na listi koalicije Mađarska sloga (DZVM i DSVM).

Image 3Istovremeno počela je i medijska histerija zbog eventualnog učešća županijaca na izborima. Istina, pojedini (netabloidni) mediji trudili su se da na objektivan i primeren način, koristeći činjenice, osude delovanje ultranacionalista.

Šandor Pal je objasnio zašto ipak neće biti članova pokreta 64 županije na izbornoj listi koalicije Mađarska sloga rekavši da su članovi pokreta sami odustali od toga da budu kandidati za republičke poslanike. To ne znači izumiranje nacionalističkih ideja.

Vi, kao predsednik DZVM-a podržavate koncepciju Pokreta 64 županije o stvaranju Severne multietničke regije u Vojvodini, koja bi bila uređena kao federacija.

Pored toga vi ste u januaru ove godine u zgradi Skupštine opštine Bečej sa gospodom iz pokreta 64 županije potpisali sporazum da je Bečej prva slobodna teritorija u kontekstu Severne multietničke regije, čime ste u svojstvu tadašnjeg v.d. predsednika opštine Bečej zloupotrebili vlast. Kako ste odjednom odustali od toga da ljudi iz 64 županije budu na listi koalicije Mađarska sloga, kada se u svemu slažete?

- Vi me niste slušali, ja sam rekao da su oni sami odustali.

Zašto im onda niste rekli da ne treba da odustanu, jer njihov princip je princip i DZVM-a?

- Oni su zreli, politički odgovorni ljudi. Sami su odustali da budu na našoj listi. Ja uopšte nisam rekao da je zbog pritiska javnosti. Nas ta vrsta pritiska srpskih medija mnogo ne interesuje.

Ne samo srpskih medija.

- Pa dobro. Severna multietnička regija, vi se varate, ne podržavamo mi njihovu koncepciju, nego oni podržavaju našu.

Koncepciju čega?

- Autonomije. Idite na naš sajt, pa pogledajte koncepciju autonomije DZVM-a, videćete da je tamo predviđena teritorijalna autonomija na etničkom principu, to je ništa drugo nego Severna multietnička regija.

Autonomija ne znači federaciju.

- Ni ovo nije federacija.

Tako oni kažu.

- Videćemo šta će da bude. Ali: vi pogledajte na sajtu naš koncept autonomije koji je u oblasti personalne autonomije, u oblasti autonomije naselja koja su u rasejanju i etnička autonomija na teritorijalnom principu za one Mađare, koji su u opštinama sa većinskim mađarskim življem.

- To je od 1992. godine. Taj naš koncept nije ništa drugo nego model rešavanja pitanja Srba na Kosovu. Prema tome niti se Županija nešto tu sad dodaje sa novim konceptom, niti mi prihvatamo taj njihov koncept, jer nemamo šta, taj naš tekst je star 14 ili 15 godina.

- Mi to uvek pričamo isto i svi činioci u Srbiji to znaju. Gospodin Koštunica je bio prvi koji je dobio taj tekst autonomije, pa je našao za shodno da je to dobro rešenje za Srbe na Kosovu, a mi onda kažemo po istom standardu da to treba da bude rešenje za sve manjine u Srbiji. Ne vidim ja tu nikakvog problema.

U emisiji Kažiprst na radiju B92 ste izjavili da podržavate koncepciju stvaranja Severne multietničke regije.

- A zašto ja to ne bi podržavao? To nije ništa drugo nego naš koncept autonomije. Oni podržavaju naš koncept autonomije.

DZVM se dakle zalaže za primenjivanje federativnog principa u Vojvodini?

- Mi mislimo da Vojvodinu treba ukinuti, da je to nepotrebna institucija vlasti. Ja sam to rekao hiljadu puta, a da Mađari tamo gde su u većini, treba da uživaju razne stepene i vrsta autonomija.

- Koje? To treba da sednemo i razgovaramo sa svakidašnjim vlastima ako budu imali dovoljno demokratskog kapaciteta.

Šta znači federativni princip?
- Ne mislim je da je to federativni oblik.

Pokret 64 županije misli tako.
- Ne znam ja šta Županija misli.

Valjda ste čitali njihovu koncepciju Severne multietničke regije, ako već to podržavate.

- Nisam ja njihov portparol.

Zna se šta znači federacija.

- Ja nisam njihov portparol, prema tome mi mislimo da o tome sa vlastima u Srbiji mora da se razgovara.

O federaciji?

- O raznim stepenima i vrstama autonomije. Kako će se to zvati, videćemo.

Federacija
"Severna multietnička regija koja bi bila pravno uređena kao federacija, i to u skladu sa etničkom proporcionalnošću, a sastojala bi se od javnih uprava (opština) koje bi bile usaglašene prema Sporazumu iz Kopenhagena." (Koncept Severne multietničke regije Omladinskog pokreta 64 županije).
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Uto Jul 15, 2008 11:20 pm

Verzija za štampu

Laslo Torockai ()

Omladinski pokret 64 Županije

Od nas strahuje pola Karpatskog basena

Srbija je stecište svakojakih registrovanih i ne registrovanih nacionalističkih, šovinističkih, neonacističkih organizacija po fazonu krvi i tla, koje manje-više nesmetano šire bolesne ideje o čistoj Srbiji, o Velikoj Srbiji, napadaju homoseksualce i upadaju na antifašističke tribine. Gospoda međutim nisu sama, jer svaka rupa nađe svoju zakrpu. Eto nama ultranacionalistički Omladinski pokret 64 županije sa sedištem u susednoj Mađarskoj (Segedin), koja poslednjih godina deluje i na teritoriji Vojvodine i u ostalim državama čiji su sastavni deo otcepljene teritorije Mađarske, kako oni vole da kažu.

Stiče se utisak da su županijci u Vojvodini i u Bečeju naročito aktivni u posebnim momentima kao što su lokalni izbori, glasanje o referendumu itd. Pokret 64 županije nije politička partija, niti je registrovana u Srbiji, ali obožava da se uključi u politiku - i pozvana i nepozvana. U Bečeju su, da ne idemo dalje, u februaru ove godine podržali kandidata Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara za gradonačelnika Šandora Pala. U istom mesecu su našli još jednu politički srodnu dušu, predstavnike bečejskih radikala, te su malčice porazgovarali na zajedničkom ručku. Spojki je doprineo prvi čovek DZVM-a Šandor Pal koji je uspeo istovremeno da sarađuje i sa radikalima i sa Pokretom 64 županije. O zajedničkom ručku je tada Laslo Rokuš, lokalni predstavnik županijaca izjavio: Nema govora o dugoročnom političkom sporazumu sa radikalima. Zajedno smo ručali i složili se da smo i mi i oni nacionalisti, koji vole svoj narod.

Eto nama ljubavi.
U normalnim državama organi države i građani nisu naročito zahvalni zbog delovanja raznih vrsta i podvrsta nacionalista, šovinista i ostalih. Naročito kada oni bez da su od građana tražili dozvolu, govore u njihovo ime. Jer ima građana koji, hvala lepo, mogu i bez njih, jer su srećni da su preživeli slične tipove i organizacije u proteklih 15-20 godina.

Šta u stvari želi bogougodna organizacija Pokret 64 županije? U njihovom programu navodi se da im je cilj izboriti se za pravo Mađara u Karpatskom basenu da oni (Mađari) sami odlučuju o svojoj sudbini i to u skladu sa međunarodnim ljudskim i manjinskim pravima, Pokret želi još i da predstavi nepravednosti prouzrokovane sporazumom iz Trijanona (kada su Mađarskoj oduzeti delovi teritorija kao gubitničkoj strani u prvom svetskom ratu).

Ištvan TariOvo su zvanični ciljevi organizacije. O tome šta bi sve to moglo da znači predsednik Pokreta 64 županije Laslo Torockai piše i govori kad god mu se ukaže prilika. On naime veruje da je i bez revizije sadašnjih granica moguće rešiti sudbinska pitanja mađarskog naroda, pa kaže da to može da se desi formiranjem autonomnih, samostalnih mađarskih teritorija i njihovim savezom tako što će se formirati teritorija sa većinskim mađarskim stanovništvom na takozvanim otcepljenim teritorijama. Torockai međutim se ne drži svoje ideje kao pijan plota. Dozvoljava mogućnost da njegov genijalni koncept dotični otcepljeni Mađari ne prihvate i konstatuje da niko ne može uzeti pravo onima koji žive na otcepljenim teritorijama da se na referendumu izjasne o tome kako hoće. Torockai u stvari hoće da kaže da može doći i do revizije granica, a ako idemo korak dalje stižemo do srodne srpske duše Šešelja i do njegove ideje o Velikoj Srbiji sa malom razlikom: umesto Velike Srbije sledi nam Velika Mađarska.

Ovaj umni gospodin Torockai je 21. oktobra u KUD Petefi Šandor obradovao oko tridesetak Bečejaca. Pokret 64 županije je naime povodom godišnjice mađarske revolucije 1956. godine protiv komunističkog režima u Mađarskoj upravo u Bečeju organizovao svečanost i to već petu godinu zaredom. Na skupu je o događajima 1956. godine govorio je i lokalni pesnik-pisac-političar Ištvan Tari (DZVM) dosegnuvši metafizičke dubine i visine rekavši da nas mađarska revolucija uči kako da poštujemo sebe, jer ko ne poštuje sebe, tog ni drugi ne poštuju i da je to problem ovdašnjih Mađara. Tari je rekao i to da je neka vrsta ideje vodilje revolucionara iz 56-te bila: ako ne vredi umreti zbog nečega (domovina, sloboda), onda ne vredi ni živeti. Oni koji su preživeli poslednje dve decenije u Srbiji usprotivili bi se ovoj bolesnoj logici rekavši da bi umesto da umiru za domovinu, želeli da žive za nju.

Tridesetak posetilacaPosle Tarija nastupio je predsednik Pokreta 64 županije, Laslo Torockai. Govorio je o svemu, o revoluciji 1956., o sadašnjim demonstracijama u Mađarskoj protiv vlade Ferenca Đurčanja koga je uzgred nazvao psihopatom. Opomenuo je i delove publike rekavši da zna on da ima tu doušnika, kazao je da Pokret 64 županije svi žele da unište, ali im niko ne može ništa. Dodao je da iako niko ne stoji iza Pokreta od nas strahuje pola Karpatskog basena.

Torockai je zatim nastavio u stilu onih koji su u Srbiji slično govorili, a sad se nalaze u institucijama zatvorenog tipa: Mi sada zaista verujemo da ćemo pobediti, da ćemo ostvariti sve naše ciljeve bez izuzetaka, dakle sve ciljeve o kojima sam ikada govorio, a sad govorim i o našim snovima i to znači da je Karpatski basen naša domovina. Na sve ovo se odnosi kada kažem da verujemo u to da ćemo pobediti.
Nakon predavanja i govora u KUD Petefi Šandor održan je koncert, gde su nastupile grupe iz Mađarske, a među njima i jedna, koja po mišljenjima mnogih, slovi za neonacistički sastav.


K.D.F.

Raspirivanje mržnje

Redakcija Bečejskog mozaika 24. oktobra dobila je pismo na srpskom i mađarskom jeziku potpisano imenom dva stanovnika Bečeja mađarske nacionalnosti, u kojem piše:
Poštovanje!
Premazan grafit mržnje Činjenice: Dvadesetprvog oktobra HVIM je organizovala nekoliko koncerata u kulturnom centru Petefi Šandor. U noći između 21-og i 22-og oktobra na rakrsnici ulica Svetozara Miletića i Doža Đerđa nepoznati učinioci su napisali na mađarskom jeziku natpis Srbi na brda na trafo stanicu. Dvadeset trećeg oktobra moj komšija i ja (19 i 26 godine starosti) premazali smo taj natpis.
HVIM je Omladinski pokret 64 županije.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Uto Jul 29, 2008 8:40 am

B92 Info Komentari Društvo
Pročitajte vest Torockai ne može u SCG
2. februar 2006.
Broj komentara: 20
Pošaljite komentar

Predsednik Omladinskog pokreta 64 županije iz Mađarske Laslo Torockai kaže da mu nije dozvoljen ulazak u SCG.

Torockai je saopštio da mu juče pre podne na graničnom prelazu kod Horgoša pogranična policija nije dozvolila da uđe na teritoriju Srbije i Crne Gore. Kako prenosi Internet-sajt Vajdašag ma, Torockai tvrdi da mu je policijski komandir tada rekao da sprovodi naređenje koje je stiglo iz viših foruma i da se proterivanje odnosi na taj dan i samo na Torockaija.

"Pet uniformisanih policajaca se bavilo nama, da bi nam posle jednočasovne torture policijski oficir s prezimenom Pašić, koji se predstavio kao komandir graničnog prelaza, učtivo saopštio da je dobio naređenje iz viših krugova da na današnji dan ne mogu da pređem granicu i da treba da me vrate na teririju Mađarske", saopštio je Torockai.

Na osnovu ranije potpisanog sporazuma o saradnji Omladinskog pokreta 64 županije i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara bilo je najavljeno da će Torockai i predsednik DZVM-a Šandor Pal 1. februara na fasadu zgrade Skupštine opštine Bečej svečano istaći mađarsku zastavu.

Torockai najavljuje da će se povodom incidenta obratiti Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske kako bi ono od vlasti Srbije tražilo zvanično objašnjenje.


KomentariHvala bogu i nasa drzava je pocela da koristi zakonska ovlascenja u dobre svrhe. U cemu je razlika izmedju srpskog fasiste i madjarskog kolege?
(vladimir, 2. februar 2006 11:30)Ja sam po nacionalnosti mađar, ali zaista ne razumem kome teba Mađarska zastava na zgradi opštine. Zar bi ja mogao da u Mađarskoj m zastavu Srbije zu bilo kojoj Opštini i to na zgradu Opštine. Ovo je zaista bezobrazluk, i ja tog gospodina Torockog više nikada ne bi pustio ni da se približi našoj granici, kome su potrebni incidenti, očiglednoi stranci DZVM i Šandoru Palu jer mu Mađari više neveruju. Kako da mu veruju kada gleda samo svoj lični interes i pokušava da zavadi dobrosusdske odnose među komšijama za koje nikada nisam ni pitao kao ni oni mene da li sam ja Mađar, Hrvat, Bunjevac, Srbin...
Vreme je da i Šandor Pal odgovara pred sudom.
(Tibor, 2. februar 2006 11:34)Logicno, zar cemo i pripadnike neofasitickih organizacija primati u nasu zemlju? Imamo previse i domacih, te bi bilo suvisno uvoziti nove.
(EU, 2. februar 2006 11:39)Pozdravljam postupak pogranicne policije Republike Srbije. Fasisti nema sta da traze u Vojvodini i Srbiji.STOP FASIZMU
(Lala Socijaldemokrata, 2. februar 2006 11:40)Da i? Svaka drzava ima pravo da zabrani ulaz odredjeni osobama zbog odredjenih razloga. Moze da se zali Marsovcima ali mu ne treba odobriti ulazak u zemlju ni pod kojim okolnostima. Samo uctivo, odlucno i po propisima! I ne praviti sad nikakvu medjudrzavnu dramu od ovoga..
(Realni, 2. februar 2006 11:45)Svako ko je makar jednom isao u inostranstvo zna da je diskreciono pravo sluzbenika da vas pusti ili ne. I ja sam na madjarskoj granici doziveo da budem detaljno pregledan i proveren i ako sam imao SVE potrebne vize, ali posto nisam ni u kakvom pokretu, onda o meni niko ne pise, a i nema svrhe da zahtevam zvanicno objasnjenje. U Srbiji postoji zakon o upotrebi zastave i zastave nacionalnih manjina i ne vidim nikakv problem da se radi po tom zakonu.
(i tata bi sine, 2. februar 2006 11:54)... sada ce svi "duzebriznici" svaliti krivicu na sve u Srbiji sto ovog "divnog mladog nacionalistu", koji bi da rasparca Vojvodinu, nisu pustili u zemlju... Pocece price tipa "eto kakvi smo mi, ne damo slobodno setanje i ulaz u zemlju..."..Razmislite malo narode... Ni gospodari ne vole previse ponizne sluge...
(istina, 2. februar 2006 12:05)Ne znam samo zasto se ovaj pokret nije nasao na listi zajedno sa Nacionalnim strojem. A ne resava se ovako situacija, vec se ne odobri skup. Ne znam samo u kojoj zemlji je dozvoljeno da se na drzavne institucije kace zastave drugih zemalja??? Boze pa, ne terajte me da budem nacionalista...
(majka, 2. februar 2006 12:11)Verovatno ce dogadjaj biti maksimalno eksploatisan u politicke svrhe, ali ne vidim nista nezakonito u tome da sprecavamo podgrevanje tudjih teritorijalnih pretenzija, ako smo vec osudili siledzije iz Nacionalnog stroja. U redu je da se "nasima" ne gleda kroz prste, a zasto bi "tudjima"?
(NN lice, 2. februar 2006 12:31)Samo nam nedostaju jos uvozni neonacisti iz Madjarske. NAPOLJE BRE!
(Miroslav I, 2. februar 2006 13:06)Odlicno, tako treba. Mozda su mogli da ga malo samo uhapse, al neka moze i ovo... Mislim, da istakne madjarsku zastavu na zgradu opstine? Sta je sledece da napravi vojvodjanski Veliki Trnovac u koji policija ne sme da udje, a potom da trazi otcepljenje? I sta se buni, dobro je prosao.
(Marko, 2. februar 2006 13:10)Ih, maltretiranje na granici!? Pa sto puta mi se to desilo kad sam isao u Mađarsku, a tamo nisam ni glasno govorio, a kamo li da sam koga pozivao na mržnju ili sukobe. Ipak, nije u redu da čoveka drže u neizvesnosti sat vremena, pa onda da ga vrate. To je trebalo uraditi odmah, i lepo mu reći da narednih pet godina i ne pokušava da nam dođe.
(I., 2. februar 2006 13:19)Smatram da su nacionalisti, i nasi i Madjarski u manjini i smatram da su ovdasnjim Madjarima najmanje potrebni nacionalisti.
Nisam rodom iz Vojvodine ali zivim u Ravnici i imam izuzetne drugove koji su Madjari! Nikada sa njima nisam imao probleme i nadam se da ce tako i ostati.
(Sloven, 2. februar 2006 13:21)Apsolutno je pravo svake drzave da odbije nekome ulazak na teritoriju, cak i kada ima sve potrebne dokumente (npr. vizu) - to pravo cak i ne zahteva da se onome ko je odbijen da objasnjenje zasto je to ucinjeno. Nesto kao kada vas odbiju za Sengen "bez obrazlozenja".
(Milos, 2. februar 2006 14:10)Konacno, za pocetak, ali da je s nase strane bilo adekvatnog reagovanja na vreme, na prve izjave o tome za kakvo se to resenje medjunacionalnih odnosa i statusa Vojvodine neko tamo zalaze, na prvu pojavu organizacije +64 zupanije+ - internacionalizovano bi bilo njihovo delovanje, a visoki pedstavnici EU bi isli na drugu stranu da ispituju o cemu se radi.
(M. Hornjak, 2. februar 2006 15:13)Trebalo mu je zabraniti ulaz makar 2 godine, a ne samo jedan dan.
(Goran, 2. februar 2006 15:13)Ne vidim neku prepreku za isticanje zastave stranje zemlje ukoliko je dragi gost najvisi predstavnik drzave suseda. Bitno je da je nasa zastvam vidno istaknuta i sa njom suverenitet drzave .Sto se tice madjarskog ultrasa smatram potpuno opravdanim postupak sluzbenika Pasica odbijajuci pristup Torockaju na nase tlo uime naroda zbog postojanja visokog rizika zloupotrebe boravaka za sirenje nacionalne mrznje i porazene nacionalsocijalisticke ideologije. Takvi nam ne trebaju
(D Ognjanovic, 2. februar 2006 15:21)POzdravljam odgovoran stav zvanicnih organa Republike Srbije. Zakon uredjuje ovu oblast i ne vidim nista neobicno u postupku policije. Drzava mora da drzi do svog dostojanstva!
(Nikola, 2. februar 2006 17:00)Samo tako. Dosta madjarskih mutikasa hoce da se bavi Vojvodinom. Malo im je njihovih problema.
(gradjanin Srbije, 2. februar 2006 18:24)Nije hteo da istakne zastavu druge drzave nego zastavu madjarske nacionalnie manjine(po zakonu).
(magyar, 2. februar 2006 23:39)
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster et Jul 31, 2008 9:20 am

Prvi zvanični spisak neonacista?
10. decembar 2005. | 09:40 -> 12:33 | Izvor: B92, Beta
Novi Sad, Subotica -- Policija utvrdila da su Nacionalni stroj, skinhedi, Krv i čast i Rasonalisti neonacističke organizacije; Obraz klerofašistički.

Antizapadnjaštvo, nacionalizam, ideološka isključivost, odanost Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, homofobija, animozitet prema liberalnim vrednostima i antisemitizam njihovi su zajednički programski elementi, ističe se u informaciji.

MUP Srbije i Odbor za bezbednost Skupštine Vojvodine izdali su zajedničku informaciju o delovanju neonacističkih organizacija u Vojvodini u kojoj su navedene "neformalne društvene grupe s neonacističkim obeležjima" u Srbiji, piše "Građanski list". Ta informacija je dostavljena pokrajinskim poslanicima uoči predstojećeg zasedanja vojvođanskog parlamenta i Savetu za bezbednost AP Vojvodine.

Četiri organizacije se izričito navode: "Nacionalni stroj", skinhedi, "Krv i čast" i "Rasni nacionalisti - rasonalisti" (koji su okarakterisani kao rasisti). Politički pokret "Obraz" svrstan je u klerofašističke organizacije, dok su "Pokret 64 županije" i honvedi nazvani neformalnim društvenim grupama, ali nisu izričito optuženi za delovanje s neonacističkim obeležjima.

U informaciji nije izneto brojno stanje neonacista, rasista i klerofašista u Srbiji i Vojvodini, ali je detaljno opisano za šta se zalažu "grupe i pojedinci s neonacističkim obeležjima", gde se okupljaju, šta čine, kako se oblače i slično.

Prema tom policijskom izveštaju, "Nacionalni stroj" je tajna rasistička, šovinistička, antisemitska internacionalna organizacija, aktivna u 18 država, dok je pokret "Krv i čast" opisan kao nacistička, rasistička, šovinistička, antisemitska organizacija internacionalnog karaktera, aktivna je u 17 država.

Kako se navodi u informaciji, "Rasni nacionalisti - rasonalisti" zalažu se da Srbi u svojoj državi imaju najviše prava i da sami odlučuju o njoj. Parola im je "Zdrav duh u zdravom telu, u zdravoj okolini i zdravoj državi".

Policijska analiza pokazala je podudarnost delova programa političkog pokreta "Obraz" i skinheda, uprkos tome što postoji animozitet između hrišćanske desničarske omladine koje okupljaju 'Obraz' i 'Dveri' i skinheda, koje oni vide kao nevernike.

U tekstu se navodi i da je svim područnim sekretarijatima unutrašnjih poslova MUP naložio da evidentiraju i prate delovanje skinheda, "Nacionalnog stroja", "Krvi i časti" i drugih organizacija, kao i da protiv njih preduzimaju zakonske mere, te da o svemu hitno izveštavaju Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na prethodnoj sednici Skupštine Vojvodine poslanici su osudili upad pripadnika "Nacionalnog stroja" na antifašističku tribinu u Novom Sadu i zadužili Odbor za bezbednost i MUP da pripreme informaciju o svim organizacijama koje svojim delovanjem ugrožavaju multikulturalnost, multietničnost, multikonfesionalnost i višejezičnost u Vojvodini.
I sve bi bilo obećavajuće da nema zaključka o posebnosti "Pokreta 64 županije" i honveda, i suludog razdvajanja "Obraza" i "Dveri" od skinheda.

U prvom slučaju potvrđuje se da mi kada se uvlačimo radimo to makar i na sopstvenu štetu. Ako se već toliko plaše uticaja Mađarske na mišljenje EU o Srbiji da su u stanju da nimalo naivne skupove sa jasnim porukama tolerišu, onda bi "plavi" trebalo da znaju da to Srbiji uopšte ne može da pomogne. Ako Srbiji već misle dobro bolje bi bilo da pohapse hajduke, a ne da izvode zaključke o "neformalnim društvenim grupama".

Drugi primer još je gori jer je naglašeno "hrišćansko" delovanje "Obraza" i "Dveri". Još da ih proglase ekumenistima i mirna Bačka.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Pet Avg 01, 2008 11:25 pm

Raspirivanje mržnje

Redakcija Bečejskog mozaika 24. oktobra dobila je pismo na srpskom i mađarskom jeziku potpisano imenom dva stanovnika Bečeja mađarske nacionalnosti, u kojem piše:
Poštovanje!
Premazan grafit mržnje Činjenice: Dvadesetprvog oktobra HVIM je organizovala nekoliko koncerata u kulturnom centru Petefi Šandor. U noći između 21-og i 22-og oktobra na rakrsnici ulica Svetozara Miletića i Doža Đerđa nepoznati učinioci su napisali na mađarskom jeziku natpis Srbi na brda na trafo stanicu. Dvadeset trećeg oktobra moj komšija i ja (19 i 26 godine starosti) premazali smo taj natpis.
HVIM je Omladinski pokret 64 županije.
Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Srbi_n10
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Ned Maj 22, 2011 1:44 pm

Politika
Pokret 64 županije posvađao mađarske partije

Da li iza neke od stranaka mađarske nacionalne manjine u Srbiji stoji ultradesničarski Omladinski pokret 64 županije i da li bi eventualno dokazivanje takve veze moglo da dovede do zabrane te stranke pitanje je kojim bi se narednih dana mogli baviti nadležni državni organi. A pokrenule su ga same partije Mađara u Vojvodini međusobno se optužujući za ultranacionalizam i saradnju sa pokretom koji se zalaže za reviziju Trijanonskog sporazuma kojim je Mađarska 1920. godine izgubila dve trećine svoje teritorije.

Obe osumnjičene stranke Pokret mađarske nade i Građanski savez Mađara demantuju svoje veze sa 64 županije, ali za to prozivaju ove druge.

Direktor stranke Pokret mađarske nade Đula Laslo tvrdi da iza spekulacija o povezanosti sa ultradesničarima zapravo stoje njegovedojučerašnje kolege iz mađarske koalicije. Đula je, inače, Pokret mađarske nade (čiji je predsednik njegov sin Balint) osnovao nakon dugogodišnjeg staža u Demokratskoj stranci vojvođanskih Mađara.

Spekulacije o našoj navodnoj povezanosti sa 64 županije iskrsle su u svađi SVM i Građanskog saveza Mađara u Senti. SVM je njih optužio za saradnju sa 64 županije, a onda je Rac Sabo braneći sebe, prebacio odgovornost na nas, tvrdi Đula Laslo. On dodaje da je prilikom registracije stranka Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu predala sva potrebna dokumenta, program i statut, pa se lako može proveriti da li se negde spominju ideje ultradesničara.

Laslo odbacuje da su imali bilo kakvih dodirnih tačaka sa 64 županije, iako se zna da je ta organizacija u Bečeju svojevremeno podržavala i DZVM Šandora Pala, koalicionog partnera Andraša Agoštona, čiji je blizak saradnik bio Đula Laslo. Ja direktnih veza sa tim pokretom nisam imao, a mislim da oni više ne postoje u Vojvodini. Zašto ne pitate lidera Građanskog saveza Mađara Laslo Rac Saboa zašto je na prošlim lokalnim izborima u Subotici bio u koaliciji sa Omladinskim pokretom 64 županije, kaže Đula Laslo.

Pitanje političke orijentacije Građanskog saveza Mađara prvi je pokrenuo Savez vojvođanskih Mađara, odmah nakon objavljivanja da će DS novu vlast u Senti formirati sa njima.

Nismo rekli da su u vezi sa 64 županije, ali smo rekli da je reč o ultranacionalističkoj i revizionističkoj stranci i postavili pitanje DS-u kako može jednom takvom strankom da zameni SVM, svog dugogodišnjeg koalicionog partnera, kaže Balint Pastor, poslanik SVM-a.

Predsednik opštinskog odbora DS u Senti Slobodan Borđoški kaže, međutim, da oni nemaju saznanja o tome da je njihov novi koalicioni partner ultradesničar.

Novi predsednik opštine Senta Laso Rac Sabo za Politiku, ipak, priznaje da je imao poznanstva sa članovima64 županije.

Nismo sarađivali ali ja poznajem Lasla Torockaja,bivšeg predsednika Pokreta 64 županije. Tačno je da su se, najviše dvojica njihovih članova našla na našoj listi u Subotici, ali oni nisu sa nama išli na izbore ne u ime 64 županije, kaže za Laslo Rac Sabo.

On naglašava da je njegova stranka registrovana po novom zakonu o političkim partijama, te da se nigde u programu ne navodi da se zalažu za razbijanje Srbije. Zašto bi nas registrovali kao stranku ako smo za razbijanje Srbije? Iza tih izjava stoji Ištvan Pastor, i ja zaista ne znam kako više da ocenim njegovo ponašanje. SVM jeste najveći, ali definitivno nisu najpametniji, kaže Rac Sabo.

A. Popović G. Novaković
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Ned Maj 22, 2011 1:46 pm

Policija zabranila koncert grupe Pokolgép

Sa zaprepašćenjem smo primili vest, da je subotička policijska uprava zabranila koncert grupe Pokolgép. Ovaj koncert je po planu trebao biti izveden večeras u Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo. Pokolgép je jedna rok grupa i kao takva bi i nastupila. Njihova muzika se ni u čemu ne razlikuje od drugih grupa - predstavnika ovog muzičkog stila.

Organizator koncerta je član Omladinskog pokreta 64 županije, ali za organizaciju koncerta je predao molbu kao privatno lice, što je Policijska uprava prvo i odobrila.

Ubeđeni smo, da je potrebno sprečiti sve načine ekstremnog ponašanja, bez obzira na to kojoj nacionalnoj zajednici pripadaju počinioci, međutim koncert grupe Pokolgép ne spada među takvim ekstremnim manifestacijama, a organizator kao privatno lice - u zakonskim okvirima - ima pravo na organizaciju rok koncerta, ako to unapred prijavi.

Razumemo opreznost policijske uprave, u drugim slučajevima bi predostrožnost smatrali potrebnim, ali ovu zabranu ne možemo da shvatimo.
Jene Maglai,
predsednik Subotičke gradske organizacije
Saveza vojvođanskih Mađara
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Ned Maj 22, 2011 1:47 pm

Szimpátiatüntetés Ante Gotovina tábornok mellett
2011. 05. 09.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felháborítónak tartja, hogy a horvát nemzeti hős Ante Gotovina, és Mladen Markač tábornokokat összesen 42 év börtönbüntetésre ítélték, ezért csatlakozni kíván a Horvátország-szerte megszervezett tiltakozó akciókhoz.

Omladinski pokret 64 županije (HVIM) je ogorčen na činjenicu da su hrvatske narodne heroje, generale Antu Gotovinu i Mladena Markača osudili na ukupno 42 godine zatvora, te se zato pridružuje prosvjedima koji su se organizirali diljem Hrvatske.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Ned Maj 22, 2011 1:54 pm

* Početna
* Kontakt
o Redakcija
o Marketing
* Pretplata
* Video galerija
o Bačka Palanka tribina
o Tribina PEČATA u Budimpešti
o Pečat prelistava štampu
o TV prilog povodom jubilarnog stotog broja Pečata
* Forum
* Nagrada Pečat vremena
* Rubrike
o 1 Uvodnik
o 2 Intervju
o 3 Društvo
o Kolumne
o Region
o 4 Svet
o Kultura
o Dokumenti
o Reportaže
o Izjave
o Pregled
o Kalendar
o Satira
o Sport
o Agencijske vesti Pavle Ćosić
o TV komentar

* rssRSS Feed

Mađarska paravojska u Srbiji
3 Društvo | Vlastimir Vujić | februar 28, 2010 at 01:25

Piše Vlastimir Vujić

Formalno registrovana kao udruženje za negovanje mađarske kulture i tradicije, Mađarska garda brzo je pokazala plebejske korene jedne neofašističke horde, zaodenute u zapadnjački marketing, čiji je cilj samo jedan ujedinjenje mađarske nacije: duhovno, ekonomsko i teritorijalno

Iako je Viši budimpeštanski sud u drugostepenom postupku 3. jula 2009. godine potvrdio odluku glavnogradskog Opštinskog suda od 17. decembra 2008. o raspuštanju Mađarske garde, ona je, kako je nakon presude obećao predsednik ove ultradesničarske paravojne organizacije Gabor Vona, nastavila da maršira još čvršćim korakom. I u zemlji i u inostranstvu!
Formalno registrovana kao udruženje za negovanje mađarske kulture i tradicije (čijem nevinom osnivačkom aktu niko nije mogao unapred ništa da zameri), brzo je pokazala plebejske korene jedne neofašističke horde, svoju neonjilašku subkulturu zaodenutu u zapadnjački marketing, čiji je primarni zadatak, po rečima Vone da štiti Mađarsku od napada iz okolnih zemalja! Otvoreno mogu reći da sam mislio na Slovačku, Rumuniju i Srbiju, kad sam govorio o tome da strahujemo od ataka neke od regionalnih država na našu domovinu, precizirao je tada šef garde, dodajući da u tim zemljama živi mađarska manjina i da s njima Mađarska i dan danas ima stalne probleme.
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Ned Maj 22, 2011 1:55 pm

MAĐARSKO DRVO ŽIVOTA
Nije tajna ni to da je Mađarska garda nedavno u Srbiji prisustvovala tradicionalnoj januarskoj manifestaciji Dani mađarske kulture u Senti (bila posvećena 200-godišnjici od rođenja autora mađarske nacionalne himne Ferenca Erkela i 150. godišnjice smrti reformatora političkog, ekonomskog i kulturnog života Mađarske, grofa Ištvana Sečenjija), na kojoj su uručene nagrade Mađarsko drvo života! Gardijski čelnici (čiji je osnivač Pokret za bolju Mađarsku, 26. oktobra 2009. u Budimpešti potpisao povelju o osnivanju panevropskog pokreta otadžbinskih političkih snaga sa još pet ekstremno desničarskih evropskih partija), u okviru senćanskih Dana mađarske kulture prisustvovali su i Kulturnom forumu Mađara Karpatskog basena.
U forumskim zaključcima ponovljene su smernice čiji je cilj samo jedan, uvek isti ujedinjenje mađarske nacije. Duhovno, ekonomsko i teritorijalno! Mađarska predstavnica u EP, članica Jobika, Kristina Morvaji, poznata po sloganu Mađarska Mađarima i briselskoj izjavi da će Mađari pre ili kasnije ponovo biti teritorijalno ujedinjeni, u već zahuktaloj kampanji za aprilske parlamentarne izbore u Mađarskoj, izjavila je budimpeštanskim medijima 20. februara da će Mađarska svoje istorijske teritorije, nezasluženo otete i pripojene okolnim zemljama, definitivno (po)vratiti u prvoj polovini 2011. godine kada bude predsedavala Evropskom unijom!
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od webmaster Ned Maj 22, 2011 1:55 pm

DEONICA SEKELJA U KLUŽU
Centrale Mađarske garde u zemljama Karpatskog basena (u kojima živi mađarska nacionalna manjina), da bi sakrile svoju pravu delatnost, uz naziv udruženje za negovanje nacionalne kulture i tradicije najčešće dodaju i ime i prezime nekog od mađarskih kulturno istorijskih ličnosti! Poznato je da gardisti centrale imaju u Komarnu (Slovačka), Klužu (Rumunija), Subotici (Srbija), Užgorodu (Ukrajina) U ovim državama često imaju i akcije! Najnoviji je februarski slučaj u Rumuniji! Bataljon Albert Vaš (deo zabranjene Mađarske garde), čije sedište je u Đeru (Mađarska), osnovao je 2009. u rumunskom Sekeljfeldu tzv. Deonicu Sekelja čije članove je vrbovao iz redova erdeljskih mladih Mađara. Sekeljska deonioca upravo u ovim trenucima u Rumuniji završava registrovanje dve svoje poslovne kompanije koje će joj obezbediti ustavno-pravnu i finansijsko-ekonomsku sigurnost u toj zemlji. Prva je firma za fizičko tehničku zaštitu imovine i lica (ime joj je na rumunskom jeziku Mađar garda Kft!), dok će se druga (Teran Grupa) baviti detektivskim poslovima i delatnostima naplate materijalnih dugova!
Prvi incident desio se, ipak vrlo brzo. Gardisti iz Sekeljske deonice nedavno su u Klužu (kojeg svi Mađari isključivo nazivaju starim mađarskim imenom Koložvar) hteli su da na dan rumunskog državnog praznika na spomenik mađarskom kralju Matiji polože venac i time obeleže 90. godišnjicu od osnivanja Sekeljske divizije koja je svoje najžešće ratne bitke vodila upravo protiv Rumunije! Kažnjeni su novčano sa 50 hiljada leja (nisu imali dozvolu gradskih vlasti), a policija je u poslednjem trenutku sprečila pristalice ekstremne rumunske Nove desnice da se fizički obračuna sa članovima mađarske Deonice Sekelja! Gradska kancelarija Kluža i mesna žandarmerijska stanica nakon toga uputili su zahtev parlamentu Rumunije da zabrani ulaz u zemlju članovima Bataljona Albert Vaš, jer nose ime ekstremnog mađarskog književnika rođenog u Transilvaniji, potpukovnika Hortijeve fašističke vojske ( za ratne zasluge, između ostalih, odlikovan i sa dva gvozdena nacistička krsta!), proglašenog u Rumuniji ratnim zločincem (pobegao 1944. u Nemačku, a 1952. u SAD, gde je u gradu Ejstoru 1998 umro).
Mi pripadamo Mađarskoj. Matična zemlja nam pomaže u svemu što nam je potrebno! Finansira nam sve, od socijalnih programa do usavršavanja samoodbrane. Moramo biti spremni za svaku situaciju u datom momentu, rekao je portparol rumunske Deonice Nandor Keresteš
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muki
: 385
Age : 55
: pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ii dole

Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini Empty Re: Fasisticki pokret 64 zupanije u Vojvodini

Poalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ii dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledei

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne moete odgovarati na teme u ovom forumu