Cuveni svinjokoljski paprikas
4 posters
Rec Banata :: O Banatu :: Rana Banatska
Strana 1 od 1
Cuveni svinjokoljski paprikas
Čuveni svinjokoljski paprikaš
Sastojci:
0,5 kg crne džigerice
0,5 kg bele džigerice (pluća)
0,5 kg srca
0,5 kg bubrega
0,5 kg kožurice i ušiju
2 do 2,5 kg sitnog mesa
2 kg crnog luka
2 ljute paprike
100 gr soli
50 gr slatke horgoške paprike
2 lista lorbera.
Svinjokoljski (zabijački ili disnotorski) paprikaš vrhunski je specijalitet i "glavno jelo" svinjokoljskih svečanosti. Priprema se u većim količinama, a stare iskusne domaćice i posebno apetitlije tvrde da nikad nije tako dobar kao na dan svinjokolja.
Sitnije isečena iznutrice, meso, luk i dve zrele paprike staviti u veći sud, dodati pola litre vode, posoliti pa dinstati na laganoj vatri od 3 do 5 sati.
Dvadesetak minuta pre kraja dodati slatku alevu papriku i lorber.
Paprikaš služiti uz salatu od kiselog kupusa, ili salatu iz turšije.
Sastojci:
0,5 kg crne džigerice
0,5 kg bele džigerice (pluća)
0,5 kg srca
0,5 kg bubrega
0,5 kg kožurice i ušiju
2 do 2,5 kg sitnog mesa
2 kg crnog luka
2 ljute paprike
100 gr soli
50 gr slatke horgoške paprike
2 lista lorbera.
Svinjokoljski (zabijački ili disnotorski) paprikaš vrhunski je specijalitet i "glavno jelo" svinjokoljskih svečanosti. Priprema se u većim količinama, a stare iskusne domaćice i posebno apetitlije tvrde da nikad nije tako dobar kao na dan svinjokolja.
Sitnije isečena iznutrice, meso, luk i dve zrele paprike staviti u veći sud, dodati pola litre vode, posoliti pa dinstati na laganoj vatri od 3 do 5 sati.
Dvadesetak minuta pre kraja dodati slatku alevu papriku i lorber.
Paprikaš služiti uz salatu od kiselog kupusa, ili salatu iz turšije.
Poslednji izmenio mamaljuga dana Pon Jun 02, 2008 8:33 am, izmenjeno ukupno 1 puta
mamaljuga- Број порука : 23
Registration date : 19.05.2008
Paprikas od kozurica
Sastojci (za 6 osoba):
1 kg svežih kožurica
1 kg krompira
1 kašika masti
0,5 kg crnog luka
4 do 5 češnjeva belog luka
1,5 dl belog vina, pušla zeleni
2 dl kuvanog ili 2 do 3 sveža paradajza
kašika aleve paprike
jedna ljuta papričica
so
biber
začin "C"
kašika brašna
2 - 3 lista lorbera
Sa kožurica pažljivo skinuti suvišnu masnoću, pa ih oprati i iseckati u rezance.
Dodati kašiku masti, sitno iseckani crni i beli luk, posoliti, pa dinstati oko pola sata uz mešanje i povremeno dodavanje vode.
Masi zatim dodati oko 1,5 l vode da ogrezne i kuvati oko dva sata.
Na kraju dodati krompir, zelen (iseckanu na kolutove), biber, papriku, začin "C", lorber i paradajz.
Kad paprikaš ponovo provri, dodati mu 1,5 dl belog vina, začinima popraviti ukus, i sve kuvati još 20 minuta.
Zimi služiti sa kiselim kupusom, salatom iz turšije, a leti sa paradajz salatom.
1 kg svežih kožurica
1 kg krompira
1 kašika masti
0,5 kg crnog luka
4 do 5 češnjeva belog luka
1,5 dl belog vina, pušla zeleni
2 dl kuvanog ili 2 do 3 sveža paradajza
kašika aleve paprike
jedna ljuta papričica
so
biber
začin "C"
kašika brašna
2 - 3 lista lorbera
Sa kožurica pažljivo skinuti suvišnu masnoću, pa ih oprati i iseckati u rezance.
Dodati kašiku masti, sitno iseckani crni i beli luk, posoliti, pa dinstati oko pola sata uz mešanje i povremeno dodavanje vode.
Masi zatim dodati oko 1,5 l vode da ogrezne i kuvati oko dva sata.
Na kraju dodati krompir, zelen (iseckanu na kolutove), biber, papriku, začin "C", lorber i paradajz.
Kad paprikaš ponovo provri, dodati mu 1,5 dl belog vina, začinima popraviti ukus, i sve kuvati još 20 minuta.
Zimi služiti sa kiselim kupusom, salatom iz turšije, a leti sa paradajz salatom.
mamaljuga- Број порука : 23
Registration date : 19.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
А шта је са ваљушкама? Зар нико више не једе ваљушке, ух?
webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Najvolijem svez paprikas i sveze cvarke! A i valjuske!
ne_guraj_se_lalo- Admin
-
Број порука : 152
Age : 52
Registration date : 18.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Ја од свежих, охлађених чварака могу да живим без да једем неку другу храну и то наравно са свежим црним хлебом па ондак да омлатим тањир ваљушака. Па нигде нема да се једе као у банату.
webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Ta, znas ti kako kazu Banacani: Zdrav, pa deb'o!
ne_guraj_se_lalo- Admin
-
Број порука : 152
Age : 52
Registration date : 18.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Требало би да се некад састанемо ви "маторији" и ми млађи па да кувамо и спремамо по нешто. @mamaljuga каже да прави нај бољи пасуљ на свету па би било греота пропустити такво крљање пасуља.




webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Slazem se...kad kuvamo? 

Maxima- Admin
-
Број порука : 69
Age : 45
Registration date : 19.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Још који дан па ћу ја на годишњи одмор па се можемо договорити око кувања. Једино би МАХИМА требало да иде код МАМАЉУГЕ мало на обуку јер човек каже да кува нај бољи пасуљ на свету. Ја пошто не знам да кувам, ја ћу да пробавам оно што нам ви спремите.




webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
E, vidis ti, ko neume da kuva, mi cemo da ljustimo krompire i da lozimo vatru, jel!
ne_guraj_se_lalo- Admin
-
Број порука : 152
Age : 52
Registration date : 18.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Ништа се ти не секирај, ја ћу да донесем дрва а и да ложим ватру а ви само кувајте.
webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Ma nema problema! Ima i da kuvam ako treba! 

Maxima- Admin
-
Број порука : 69
Age : 45
Registration date : 19.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Па зар баш нико да донесе малко свежих чварака........
webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Ta, bice, bice, al' u nevemberu ili decemberu, kad malko zaladni!
ne_guraj_se_lalo- Admin
-
Број порука : 152
Age : 52
Registration date : 18.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Још увек нема чварака....па умрећу од глади и туге. 

webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Ta ko kaze da nema....ima i svargli, i kobasica...al' i kiselog kupusa
ne_guraj_se_lalo- Admin
-
Број порука : 152
Age : 52
Registration date : 18.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Има све инфракти да нас потуку ко митраљезом од ове теме....
webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Свињокољ је прошао и саде смо сви са пуним стомацима и само ригамо!!! 

webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
A slave tek...Januar ubija!
Maxima- Admin
-
Број порука : 69
Age : 45
Registration date : 19.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Ево дошо и крај Јануара и фала богу смо сви живи и здрави (бар за сада) 

webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
A mi ce tek koljemo u aprilu.....da se nadlje, jer se zalihe prazne!
ne_guraj_se_lalo- Admin
-
Број порука : 152
Age : 52
Registration date : 18.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
Код мене се то већ потрошило, сад сваки дан у продавницу.
webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Re: Cuveni svinjokoljski paprikas
А гди су чварци? Нико не спомиње чварке бре....
webmaster- Admin
-
Број порука : 385
Age : 55
Локација : pffff
Registration date : 28.05.2008
Rec Banata :: O Banatu :: Rana Banatska
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne moћete odgovarati na teme u ovom forumu
|
|