Rec Banata
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Šaš na slobodi

Ići dole

Šaš na slobodi Empty Šaš na slobodi

Počalji od webmaster Ned Dec 08, 2013 2:43 pm


Објављено 26.07.2012 у 18:44
Наше друштво
Затвор због „вређања“ мађарског неофашисте
3

Поштен човек мора у затвор јер је мађарског неофашисту назвао правим именом.

Ласло Шаш (69) из Суботице јавио се на издржавање затворске казне пошто није имао новца да плати казну због пресуде за „увреду“ Ласла Тороцкаја, вође неофашистичког мађарског покрета „64 жупаније“.

Повремени сарадник више листова на мађарском језику, Ласло Шаш, јавио се на издржавање затворске казне од 150 дана пошто није имао новца да плати 150.000 динара на име судске пресуде за „увреду“ Ласла Тороцкаја.

Шаш је осуђен 4. фебруара 2011. године, пошто је у рубрици “Писма читалаца” у дневном листу “Мађар со” априла 2007. године, како је суд оценио, увредио Тороцкаја.

Суд му је наложио новчану казну од 150.000 динара, а пошто није имао новца да плати казну, Шаш се ове седмице сам пријавио на издржавање затворске казне од 150 дана у Окружном затвору у Суботици, потврђено је агенцији Бета у том затвору.

Ласло Шаш је новинарима рекао да нема новца да плати казну, јер не прима пензију и јер он и супруга живе од њене скромне пензије.

Шаш је на суду рекао да је изнео увреде на рачун Тороцкаја јер је тако желео да заштити мађарску омладину од штетног утицаја неофашиста из „64 жупаније“, који се залажу за обнову „велике Мађарске“ у границама од пре Првог светског рата.

Суд није уважио овај аргумент оптуженог.

У листу „Мађар со“ агенцији Бета су казали да Ласло Шаш никада није био њихов сарадник, већ је повремено објављивао у рубрици „Писма читалаца“.

Шаш је раније повремено објављивао и у недељнику „Хет нап“.

Ласлу Тороцкају је од 2008. до 2010. године био забрањен улазак у Србију, због његовог екстремистичког деловања.

Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) позвали су председника Србије Томислава Николића да донесе одлуку о помиловању Шаша.

УНС, НУНС и НДНВ истичу да због тешког материјалног стања Шаш не само да није могао да плати казну која му је пресуђена, већ је у другостепеном поступку био принуђен да се сам брани, пошто није могао да плати адвоката.

У случају да ова казна остане на снази, Шаш ће бити први новинар који издржава казну затвора због увреде од како је донет нови кривични законик.

Тагови: Ласло Тороцкај, Ласло Шаш, мађарски фашизам, Независно друштво новинара Војводине, Независно удружење новинара Србије, неофашизам, Покрет 64 жупаније, Суботица, Удружење новинара Србије
webmaster
webmaster
Admin
Admin

Muški
ÁđîĽ ďîđóęŕ : 385
Age : 56
ËîęŕöčĽŕ : pffff
Registration date : 28.05.2008

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu